Jdi na obsah Jdi na menu
 


Erasmus ČESKY

Staňte se jedním z desítek studentů každoročně přizvaných na pobyt a studium v Guimarãesi. Poznejte přátelské Portugalsko, šarmantní a historií protkanou Guimarães a univerzitu, která láká čím dál více zahraničních studentů!

 




…PORTUGALSKO


Portugalsko se rozprostírá v jihozápadní Evropě na Pyrenejském poloostrově. Je to nejzápadnější země Evropy a jejím jediným sousedem je Španělsko, pomineme-li Atlantický oceán, v němž leží další území spravované Lisabonem, a to Azorské ostrovy a Madeira.

Historie Portugalska může být krátce popsána pomocí následujících klíčových dat. Ovšem ti z Vás, kteří mají zájem o další studium, nechť vyhledají v knihovně či knihkupectví titul Dějiny Portugalska z nakladatelství Lidové noviny.

Klíčová data portugalské historie
1143 Portugalsko je Leonem a Kastilií uznáno suverénním královstvím
1267 Kastilie se vzdává Algarve ve prospěch Portugalska
1373 Anglo-portugalská aliance (nejstarší v Evropě; stále exituje)
1419 První vylodění na Madeiře pod vedením Jindřicha Mořeplavce
1498 Vasco da Gama doplul do Indie (kolem Mysu Dobré naděje)
1500 Alvares Cabral dorazil do Brazílie
1510 Portugalci obsazují Gou a dávají tak základ budoucí Portugalské Indii
1514 Portugalci jako první Evropané přijíždějí do čínského Kantonu (Guangzhou)
1518-45 Portugalští mořeplavci přijíždějí do Západní Indie, Nové Guineje a Japonska
1580-1640 Personální unie se Španělskem
1815 Vzniká Spojené království Portugalska, Brazílie a Algarves
1822 Brazílie se osamostatňuje
1877-87 Zakládány africké kolonie
1889 Brazílie vyhlášena republikou
1910 Portugalsko se stává republikou
1926 Vojenský puč, začátek diktatury
1961 Indie okupuje Gou, v Angole začíná gerilová válka
1970 Diktátor Salazar umírá, režim pokračuje
1974 25. dubna probíhá Karafiátová revoluce
1986 Vstup do Evropského společenství
1998 Lisabon hostí světovou výstavu EXPO

Pro geografy je také zajímavé rozmístění bývalých kolonií portugalského impéria, s nimiž souvisí současné rozmístění oblastí, kde se můžete domluvit portugalštinou. Ta je nejrozšířenějším jazykem na jižní polokouli a zároveň třetí nejrozšířenější na západ od nultého poledníku.  portugalsky_mluvici_zeme.jpgKromě Portugalska a notoricky známé Brazílie se portugalština používá i na území Angoly, Kapverdských ostrovů, Mozambiku, souostroví Svatý Tomáš a Princův ostrov, stejně tak v Guineji-Bissau, Macau, Východním Timoru a (od roku 2007) v Rovníkové Guineji. Taktéž bývalá portugalská teritoria v Indii - Goa, Daman, ostrov Anjadip, Simbor, Gogol, Diu a Dadra a taktéž Nagar Haveli hovoří částečně portugalsky, v Asii se stopy portugalštiny dají nalézt také v Malacce, Malajsii, ve východní Africe v Zanzibaru a Tanzanii.



 
Která místa v Portugalsku byste si neměli nechat ujít?


Pobyt v zahraničí v rámci Erasmu poskytuje ideální příležitost k poznání dosud neprocestovaných koutů Evropy (a nejen té). V následujícím přehledu si můžete prohlédnout desítku doporučení, kam se v Portugalsku podívat. Výběr jsem provedl sám s přispěním stránky Yahoo Answers:

1.    Guimarães – samozřejmost! Kolébka Portugalska, jejíž atmosféru si zamilujete.
2.    Porto – co by kamenem dohodil od Guimarãese. Určitě znáte slavný most přes řeku Douro, nábřeží Ribeira a světoznámé portské víno, jež můžete ochutnat přímo v tamních sklepích. Při cestě do Portugalska také možná využijete příjemné portské letiště, které je spojené se zbytkem města metrem.
3.    Lisabon – portugalská metropole, město postavené na sedmi kopcích. Nezapomeňte navštívit Belém s jeho charakteristickou věží (Torre de Belém) a památníkem objevitelů.
4.    Aveiro – město vzdálené jen 65 kilometrů od Porta, jednoduše dosažitelné příměstským vlakem. Aveiro je někdy nazýváno portugalskými Benátkami.
5.    Coimbra – město proslavuje univerzita, některými srovnávána s Harvardem
6.    Peneda-Gerês – jediný národní park v Portugalsku naleznete právě v tomto pohoří na severu země.
7.    Algarve – pokud budete mít dost deštivého počasí na severu Portugalska, vydejte se za stálejším klimatem na samotný jih země, do slunečného Algarve. Jedná se o populární cíl britských a německých turistů. V porovnání s okolím Porta se můžete vykoupat v teplé mořské vodě, to je však vykompenzováno vyššími cenami.
8.    Údolí řeky Douro – projeďte se vlakem z Porta do města Régua nebo až do Pocinha, během této cesty se budete kochat krásným výhledem na vinice, odkud pochází slavné portské víno.
9.    Cabo da Roca – nejzápadnější bod evropské pevniny se nachází v Portugalsku, což je zajímavá zpráva pro nás – geografy.
10.     Jakákoliv restaurace či bar – vychutnejte si sklenku portugalského vína (nemusí být jenom portské), objednejte si tresku (bacalhão) připravovanou na mnoho způsobů. Po jídle si nezapomeňte říct ještě o kávu, kterou umí skvěle připravit jakýkoliv zapadlý podnik.

Užijte si pobyt v této krásné zemi!

 

pt_map_places_m.jpgPortugalsko

 


 

…GUIMARÃES


Guimarães píše své dějiny od desátého století, kdy hraběnk Mumadona Dias nechala vystavět klášter, který se stal srdcem celého osídlení v daném místě. K ochraně kláštera byl v blízkosti postaven hrad. Spojení těchto dvou významných míst zajišťovala Rua de Santa Maria, kterou si můžete (musíte) projít i v dnešní době.

V dalším běhu času se klášter stává velice významným díky privilegiím a darům od krále a šlechty, stal se populárním cílem poutníků. Město dále rostlo a pro jeho další ochranu byly vztyčeny obranné hradby. Během patnáctého století bylo město uvnitř hradebního opevnění kompletní.

Bohužel hradby (alespoň většina z nich) byly zbořeny během 19. století, kdy městem otřásla snaha o výstavbu nových náměstí, příkladem může být Largo Martins Sarmento nebo Largo Condessa de Juncal, stejně tak se obyvatelé učili znát nové ulice a prostorné třídy. Ovšem musíme dodat, že téměř veškerá tato výstavba byla projektována v souladu s historickým centrem.

 

FOTOGRAFIE GUIMARÃESE

 
 
Místa, která prostě musíte v Guimarãesi navštívit:

Hrad – sloužil jako ochrana kláštera, během 13. a 15. století došlo k jeho přestavbám a nyní je jednou z národních památek. Vstup volný kromě hlavní věže.

Palác vévodů z Bragançy – tato stavba z 15. století je skvělým příkladem vlivu architektury z ostatních částí Evropy (viz zkosenou střechu či typické komíny). Objekt byl přestavěn ve 20. století, nyní funguje jako muzeum.

Kaple sv. Michala – malá kaple mezi hradem a palácem pochází z počátku 12. století a má silnou vazbu ke zrodu portugalského národa. Tvrdí se totiž, že král Afonso Henriques byl právě zde pokřtěn.

Rua de Santa Maria – jedna z vůbec prvních ulic ve městě sloužila ke spojení hradu a kláštera. Má svou úžasnou atmosféru.

Náměstí v centru města – Largo da Oliveira, Praça de Santiago či Largo Toural jsou ukázkami proměny přístupu k budování měst v průběhu času. Praça de Santiago je spojeno s Largo da Oliveira a obě tvoří jednu z nejstarších částí města. Toural je novější a funguje jako pulsující místo s mnoha bary, fontánami, lavičkami a bohužel i auty.

Městské ulice – Rua D. João I a Rua Nova stojí za vaši pozornost, jsou to velmi půvabná místa.

Kostely – S. Gualter je jedním ze symbolů města, stojí na náměstí Brazilské republiky a v noci je krásně nasvícen. Kostel N. Sra. Da Oliveira nacházející se v samém srdci města byl vystavěn ve 14. století.

Penha – kopec nad městem je skvělým místem pro celkový přehled o městě, vyjeďte si lanovkou a rozhlédněte se po okolí.

Restaurace – portugalskou kuchyni můžete ochutnat v nespočtu restaurací a podniků ve městě. Cena za jídlo závisí na lokalitě (low-cost restaurací je např. Cristo Rei na rohu ulic R. De Alexandre Herculano a R. Cap. Alfredo Guimarães, jídlo za cca 3,5 euro), můžete dostat slevu díky systému studentských „stravenek“, které si vyzvednete v univerzitní kantýně či dalších místech v rámci univerzity. Za fixní a příjemnou cenu pak můžete dostat oběd či večeři ve vybraných restauracích ve městě. Pokud se chcete rozšoupnout, můžete navštívit místa s atmosférou v samotném centru města, kde budete obslouženi upravenými číšníky, avšak počítejte s cenou vyšší než 10 euro.

Bary a noční život – odpočiňte si od studia během návštěvy jednoho z četných barů ve městě. Tásqulhado Bar je typickým místem pro Erasmus studenty, nachází se v samém srdci města v uličce R. de Santa Maria. BA (Bar Académico) pak je zaměřen na ty, kteří pijí rádi až do rána a k tomu si rádi zatančí.

 



 
... UNIVERSIDADE DO MINHO

Universidade do Minho (UM) píše svou historii od roku 1973 a odstartovala své aktivity na akademickém poli v roce 1975/76. Univerzita má dvě hlavní centra – jedno ve městě Braga (kampus Gualtar) a druhé v sousedním městě Guimarães (kampus Azurém). Sídlo rektora je umístěno v historické budově v srdci Bragy (Largo do Paço) a většina z oborů je vyučována právě v tomto městě. Guimarães je sídlem pro studenty architektury, geografie, aplikované statistiky a většiny inženýrských oborů.

Seznam všech studijních disciplín je dostupný na webu univerzity.
http://www.uminho.pt/en/study/course-catalogue/courses


... KAMPUS AZURÉM
Jak již bylo zmíněno, UMinho je z velké části rozdělena do dvou hlavních míst, kampusů. Ten v Guimarãesi je umístěn v lokalitě zvané Azurém.

 

azurem_m.jpg

Kampus Azurém

 

FOTOGRAFIE Z KAMPUSU


 



 
... KATEDRA GEOGRAFIE

Katedra geografie (Departamento de Geografia) je umístěna na okraji kampusu Azurém a je jednou ze součástí Institutu sociálních studií. Katedra nabízí studium v bakalářském (Geography and planning), magisterském (Spatial planning and management) i doktorském stupni (Human geography, Physical geography and Environmental studies and Spatial planning).

Geografie je v Guimarãesi vyučována od roku 1996, kdy byl otevřen program Geography and planning. O rok později se nabídka rozšířila od studium v magisterském i doktorské stupni. V současné době má katedra 12 vyučujících a dva odborné asistenty.

Budova geografie disponuje specializovanými místnostmi jako laboratoř fyzické geografie či GIS laboratoř, mapotékou a samostatnou pc učebnou. Vyučující kromě své práce na univerzitě se věnují i rozdílným projektům v rámci výzkumných projektů po celém Portugalsku.


http://www.geografia.uminho.pt/Default.aspx?lang=en-US - anglická verze katederního webu
http://sites.google.com/site/socratesanderasmus/ - stránky věnované mezinárodní spolupráci v rámci programu Socrates/Erasmus na katedře geografie

planek_katedry2.jpg
Plánek Katedry geografie
 

Legenda:
1- Profª Doutora Paula Remoaldo
2- Profº Doutor Miguel Bandeira
3- Profº Doutor Ana Francisca Azevedo
4- Profº Doutor João Sarmento - Erasmus coordinator
5- Externí profesoři
6- Prof. António Vieira & Drª Vitor Ribeiro
7- Direction of the department - Profº Doutor Paulo Nossa
8- Drª Manuela Laranjeira
9- Prof. Bento Gonçalves & Prof. Francisco Costa
10- Drª Virginia Teles & Drª Mª. José Caldeira & Prof. Flávio Nunes
11- Sekretariát katedry
12- GeoplanUM
13- GIS lab
14- IT lab
15- Mapotéka, knihovna
16- NIGP – Núcleo de investigação em Geografia e Planeamento
* Prostory patřící N.E.P.S (Population & society Research group)

 

FOTOGRAFIE KATEDRY

 

… JAK PŘICESTOVAT NA UMINHO

Nejrychlejší cesta dopravy do Portugalska je samozřejmě ta vzdušná. V kontinentálním Portugalsku jsou tři hlavní letiště – Faro slouží pro oblast Algarve na jihu země, Lisabon je hlavním letištěm celého Portugalska a konečně Porto je nejbližším pro dopravu na UMinho.

Letiště Porto (Aeroporto Internacional Dr. Francisco de Sá Carneiro) se nachází severně od centra Porta a je spojeno linkou E (fialová barva) portského metra. Ze stanice Aeroporto, která je konečnou pro svou trasu, trvá cesta do stanice Campanhã 33 minut. Campanhã je hlavním železničním uzlem ve městě Porto. Cena za jízdu letiště- Campanhã je 1,8 euro a pokud nemáte tzv. Andante card, budete si ji muset pořídit za dalších 50 centů. Právě na kartu jsou nahrávány jízdenky, můžete tu samou kartu použít opakovaně, takže ji nevyhazujte.

Přístup z letištní příletové haly do stanice metra je trochu schovaný, ale určitě jej najdete. Musíte sestoupit o další podlaží, kdy se dostanete do podchodu vedoucímu k parkovištím a následně i metru. Zmiňovanou kartu si koupíte v automatu, který přijímá i bankovky. Nezapomeňte si ale jízdenku ještě označit na nástupišti u speciální žluté „krabičky“. Pokud tak neučiníte, bude po vás revizor žádat 77 euro jako pokutu. Ještě je nutné zdůraznit, že jízdenku musíte k označovači přiložit při každém přestupu! Lepší je označovat vícekrát než méně.

Po příjezdu do stanice Campanhã najdete vcelku jednoduše přestup z metra na vlak. Příměstské vlaky do Guimarãese odjíždějí téměř vždy z prvního nástupiště, jízdenku v ceně 3 euro si můžete koupit buď v zeleném automatu či u pokladny v nádražní hale. Cesta Campanã-Guimarães trvá 1hodinu a 10 minut. Někdy můžete jet vlakem ve směru Braga a vystoupit ve stanici Lousado, kde se trať větví. Z Lousado pak pokračujete dalším vlakem do Guimarãese. Doporučuji si na nádraží vyžádat papírovou verzi jízdního řádu nebo se podívat na web společnosti CP – www.cp.pt.

Po příjezdu do Guimarãese zjistíte, že nádraží se nachází na samotném kraji města, takže bude nejlepší (alespoň pro jednou) projet se do vašeho cíle vozem taxi, který bude určitě čekat před nádražím. Cena za taxi z nádraží např. na univerzitní koleje je cca 6 euro. Další možností je autobus, jehož zastávku najdete také před nádražní budou. Cena za využití této služby je vcelku vysoká, jedna jízda stojí 1,52 euro. Ovšem spíše doporučuji pro poprvé jet taxíkem.

Další, možná jednodušší, ale zato dražší možnost dopravy z letiště v Porto do Guimarãese je přímé autobusové spojení zajišťované společností GETBUS. Cena jednosměrné jízdenky je 7,5 euro, zpáteční stojí 12 euro, jízdní řád i další informace jsou dostupné na stránkách getbus.eu. Můžete vybírat z devíti spojů denně, a to včetně jednoho ranního ve směru Guimarães-letiště k brzkým odletům i pozdně večerního, který vás odveze z letiště do Guimarãese. Na letišti se nachází zastávka této linky přímo u východu z příletové haly (nemusíte tedy do jiného patra), v Guimarãesi zastavuje tento spoj pouze na autobusovém nádraží (Central de camionagem), které je součástí nákupního centra GuimarãeShopping, na obrázku níže označeného jakko SHOPPING CENTRE.

 

guimaraes_m.jpg
Guimarães